Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii

Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii to wyjątkowy wypiek, który łączy wilgotność i delikatność czekolady z zaskakującą nutą warzywną. Cukinia dodaje ciastu soczystości, sprawiając, że staje się ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Idealne dla miłośników czekolady oraz tych, którzy chcą odkryć nowe, zaskakujące połączenia smakowe.
Składniki
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 175°C (350°F).
- Zetrzyj 1,5 szklanki cukinii i osusz na ręcznikach papierowych.
- W misce wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę brązowego cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 0,5 łyżeczki soli.
- W osobnej misce dodaj 0,5 szklanki wrzącej wody do 0,5 szklanki kakao i wymieszaj.
- Rozpuść 10 łyżek masła, dodaj mieszankę kakao, 1 szklankę kwaśnej śmietany i 2 jajka, wymieszaj.
- Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj cukinię, delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy 33x23 cm.
- Piecz przez 35 minut, sprawdź patyczkiem.
- Po wystudzeniu, przygotuj polewę: wymieszaj 8 oz serka kremowego z 0,5 szklanki masła i 2,5 szklanki cukru pudru, dodaj 1/3 szklanki kakao i 0,75 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Nałóż polewę na wystudzone ciasto, udekoruj mini czekoladkami.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również