Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii

Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii to wyjątkowy wypiek, który łączy wilgotność i delikatność czekolady z zaskakującą nutą warzywną. Cukinia dodaje ciastu soczystości, sprawiając, że staje się ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Idealne dla miłośników czekolady oraz tych, którzy chcą odkryć nowe, zaskakujące połączenia smakowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175°C (350°F).
  2. Zetrzyj 1,5 szklanki cukinii i osusz na ręcznikach papierowych.
  3. W misce wymieszaj 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1 szklankę brązowego cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i 0,5 łyżeczki soli.
  4. W osobnej misce dodaj 0,5 szklanki wrzącej wody do 0,5 szklanki kakao i wymieszaj.
  5. Rozpuść 10 łyżek masła, dodaj mieszankę kakao, 1 szklankę kwaśnej śmietany i 2 jajka, wymieszaj.
  6. Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj cukinię, delikatnie wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do formy 33x23 cm.
  8. Piecz przez 35 minut, sprawdź patyczkiem.
  9. Po wystudzeniu, przygotuj polewę: wymieszaj 8 oz serka kremowego z 0,5 szklanki masła i 2,5 szklanki cukru pudru, dodaj 1/3 szklanki kakao i 0,75 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  10. Nałóż polewę na wystudzone ciasto, udekoruj mini czekoladkami.
Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Bardzo Czekoladowe Ciasto z Cukinii, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up