Biszkopt Ciemny z 6 Jajek

Biszkopt ciemny z 6 jajek to klasyczne ciasto, które zachwyca swoim smakiem i teksturą. Ten przepis łączy w sobie delikatność biszkoptu z intensywną czekoladową nutą. Idealny jako baza do tortów lub samodzielny deser, biszkopt jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy z pewnością oczaruje każdego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik, nagrzej do 180°C.
  2. Oddziel białka od żółtek (6 jaj w temperaturze pokojowej).
  3. Przesiej 1 szklankę (160 g) mąki, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaj 1-2 łyżki cukru (210 g), miksuj do rozpuszczenia.
  5. Dodawaj żółtka pojedynczo, miksując na najniższych obrotach.
  6. Dodawaj suche składniki porcjami, miksuj do połączenia.
  7. Wylej ciasto do formy (34x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź.
  8. Piecz przez 20-25 minut, aż patyczek będzie suchy.
  9. Po upieczeniu, pozostaw biszkopt w formie do wystygnięcia, następnie przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt Ciemny z 6 Jajek

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Biszkopt Ciemny z 6 Jajek, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up