Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone

Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone to wyjątkowy deser, który zaskakuje swoją prostotą i intensywnym smakiem. Łączy w sobie delikatność mascarpone z charakterystycznym smakiem chałwy, tworząc idealną kompozycję. Nie wymaga pieczenia, co czyni go doskonałym rozwiązaniem dla zapracowanych, a jednocześnie efektownym wydaniem na każdą uroczystość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 500 g mascarpone z 400 ml śmietanki i 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, dodaj usztywniacze lub żelatynę.
  2. Wyłóż w formie 26x26 cm pierwszy spód z herbatników (370 g).
  3. Na herbatnikach rozłóż połowę kremu.
  4. Dodaj kolejną warstwę herbatników i puszkę masy kajmakowej, delikatnie rozsmaruj.
  5. Powtórz warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu.
  6. Krótko zamocz 100 g biszkoptów w mleku, ułóż na cieście.
  7. Przygotuj wzorek z czekolady (50 g czekolady + 1 łyżka mleka), podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji, zrób wzorek na cieście.
  8. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
  9. Gotowe!
Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up