Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone

Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone to wyjątkowy deser, który zaskakuje swoją prostotą i intensywnym smakiem. Łączy w sobie delikatność mascarpone z charakterystycznym smakiem chałwy, tworząc idealną kompozycję. Nie wymaga pieczenia, co czyni go doskonałym rozwiązaniem dla zapracowanych, a jednocześnie efektownym wydaniem na każdą uroczystość.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij 500 g mascarpone z 400 ml śmietanki i 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę, dodaj usztywniacze lub żelatynę.
- Wyłóż w formie 26x26 cm pierwszy spód z herbatników (370 g).
- Na herbatnikach rozłóż połowę kremu.
- Dodaj kolejną warstwę herbatników i puszkę masy kajmakowej, delikatnie rozsmaruj.
- Powtórz warstwę herbatników, następnie drugą połowę kremu.
- Krótko zamocz 100 g biszkoptów w mleku, ułóż na cieście.
- Przygotuj wzorek z czekolady (50 g czekolady + 1 łyżka mleka), podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji, zrób wzorek na cieście.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)
- Gotowe!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Chałwowiec Bez Pieczenia z Mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również