Ciasto drożdżowe z mrożonymi jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z mrożonymi jagodami i kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, nawet gdy nie są dostępne. Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe, wzbogacone soczystymi jagodami, w połączeniu z chrupiącą kruszonką, tworzy harmonijną całość. Przygotowanie tego wypieku to radość, która umili każdą chwile w kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Wymieszaj ½ szklanki ciepłego mleka, 25 g drożdży, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki
  2. W misce połącz: 1 jajko, 1 ½ łyżki cukru, 1 ⅓ szklanki mąki, ½ łyżeczki soli i rozczyn
  3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-12 części, uformuj płaskie okrągłe drożdżówki z wgłębieniem.
  5. W wgłębieniach umieść 250 g jagód, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  6. Przygotuj kruszonkę: Wymieszaj 5 łyżek mąki, 1 łyżkę masła, 2 łyżki cukru
  7. Piecz w 180°C (160°C z termoobiegiem) przez 20 minut lub do złotego koloru.
  8. Po upieczeniu, wystudź
Ciasto drożdżowe z mrożonymi jagodami i kruszonką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto drożdżowe z mrożonymi jagodami i kruszonką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up