Ciasto Marchewkowe z Serykiem Mascarpone

Ciasto Marchewkowe z Serykiem Mascarpone to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie naturalną słodycz marchewki z delikatnością kremowego serka mascarpone. To połączenie tworzy wilgotne, aromatyczne ciasto, idealne na każdą okazję. W tym przepisie pokażę, jak osiągnąć doskonałą równowagę smaków i tekstur, zachwycając gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj 2 szklanki marchewki na drobnej tarce (250-270 g).
  2. Ubij 4 jajka, 100 g cukru białego i 100 g brązowego na puszystą pianę (ok
  3. Wymieszaj 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz przyprawy do piernika.
  4. Wlej 150 ml oleju do ubitych jajek, miksuj krótko.
  5. Dodaj suche składniki, mieszaj do połączenia, a następnie dodaj marchew i orzechy (opcjonalnie).
  6. Przelej do formy wyłożonej papierem, piecz w 180°C przez 35-40 minut (sprawdź patyczkiem).
  7. Po wystudzeniu, przygotuj krem: miksuj 250 g serka mascarpone z 100 g cukru pudru do uzyskania puszystości.
  8. Przeciąć ciasto na pół, na połowę wyłóż krem, przykryj drugą połową, na wierzchu rozsmaruj resztę kremu i posyp okruszkami.
  9. Opcjonalnie udekoruj migdałami
Ciasto Marchewkowe z Serykiem Mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto Marchewkowe z Serykiem Mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up