Co zrobić z pomidorów na zimę?

Przygotowanie przetworów z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych na długie miesiące. W moim przewodniku pokażę, jak w prosty sposób konserwować pomidory, tworząc pyszne sosy, ketchup i soki. To idealne rozwiązanie, aby cieszyć się smakiem lata przez całą zimę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wyparzone słoiki.
  2. Umyj i pokrój twarde, dojrzałe pomidory w ćwiartki.
  3. Ułóż pomidory ciasno w słoikach.
  4. Na każdy słoik wsyp płaską łyżeczkę soli.
  5. Wlej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj ząbek czosnku.
  6. Opcjonalnie dodaj zioła (bazylia, szałwia, rozmaryn).
  7. Dokładnie wytrzyj gwint słoika i mocno zakręć.
  8. Umieść słoiki w zimnym piekarniku, nastaw na 130°C.
  9. Pasteryzuj przez 30 minut.
  10. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki na 5 minut.
  11. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Co zrobić z pomidorów na zimę?

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Co zrobić z pomidorów na zimę?, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up