Deser z mascarpone i borówkami

Deser z mascarpone i borówkami to elegancka propozycja, która łączy w sobie delikatność serka mascarpone z kwaskowatością świeżych borówek. Ten prosty, ale efektowny przepis idealnie sprawdzi się na różnorodne okazje. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a rezultaty na pewno zachwycą Twoich gości.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść gorzką czekoladę (74% kakao) w średniej miseczce.
- Dodaj 200 ml chłodnej śmietanki 30% lub 36% i ubij ręcznym mikserem przez około 1 minutę.
- Dodaj 2 czubate łyżki mascarpone (możesz użyć twarogu lub śmietankowego) i miksuj do połączenia składników.
- Przełóż krem do szklanek.
- Na wierzch dodaj borówki i posyp tartą czekoladą z jednej kostki.
- Podawaj od razu lub schłodź w lodówce lub zamrażalniku przez 15-30 minut.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Deser z mascarpone i borówkami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również