Deser z mascarpone i borówkami

Deser z mascarpone i borówkami to elegancka propozycja, która łączy w sobie delikatność serka mascarpone z kwaskowatością świeżych borówek. Ten prosty, ale efektowny przepis idealnie sprawdzi się na różnorodne okazje. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a rezultaty na pewno zachwycą Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść gorzką czekoladę (74% kakao) w średniej miseczce.
  2. Dodaj 200 ml chłodnej śmietanki 30% lub 36% i ubij ręcznym mikserem przez około 1 minutę.
  3. Dodaj 2 czubate łyżki mascarpone (możesz użyć twarogu lub śmietankowego) i miksuj do połączenia składników.
  4. Przełóż krem do szklanek.
  5. Na wierzch dodaj borówki i posyp tartą czekoladą z jednej kostki.
  6. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce lub zamrażalniku przez 15-30 minut.
Deser z mascarpone i borówkami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Deser z mascarpone i borówkami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up