Drożdżówki z Budyniem i Malinami

Drożdżówki z budyniem i malinami to doskonały sposób na połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem i owocową świeżością. W tym przepisie pokażę, jak przygotować idealnie puszyste bułeczki, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i aromatem. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć domowe wypieki w kilka kroków!
Składniki
Przygotowanie
- W miseczce wymieszaj 0,5 szklanki letniego mleka, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki
- W dużej misce zmiksuj 2 jajka z 0,5 szklanki cukru
- Jeśli ciasto klei się do dłoni, stopniowo dodawaj więcej mąki.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 12 równych części, lekko rozpłaszcz.
- Uformuj wgłębienia w cieście, wypełnij budyniem (przygotowanym z 400 ml mleka) i dodaj ćwiartki malin.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką (50 g mąki, 25 g masła, 25 g cukru).
- Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18-20 minut.
- Podawaj po ostudzeniu, opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Drożdżówki z Budyniem i Malinami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również