Drożdżówki z Budyniem i Malinami

Drożdżówki z budyniem i malinami to doskonały sposób na połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem i owocową świeżością. W tym przepisie pokażę, jak przygotować idealnie puszyste bułeczki, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i aromatem. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć domowe wypieki w kilka kroków!

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj 0,5 szklanki letniego mleka, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki
  2. W dużej misce zmiksuj 2 jajka z 0,5 szklanki cukru
  3. Jeśli ciasto klei się do dłoni, stopniowo dodawaj więcej mąki.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  5. Podziel ciasto na 12 równych części, lekko rozpłaszcz.
  6. Uformuj wgłębienia w cieście, wypełnij budyniem (przygotowanym z 400 ml mleka) i dodaj ćwiartki malin.
  7. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką (50 g mąki, 25 g masła, 25 g cukru).
  8. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18-20 minut.
  10. Podawaj po ostudzeniu, opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.
Drożdżówki z Budyniem i Malinami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Drożdżówki z Budyniem i Malinami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up