Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Tarta z żurawiną i białą czekoladą to doskonałe połączenie kwaskowatości i słodyczy, które zadowoli każde podniebienie. Kruchy spód idealnie kontrastuje z aksamitnym nadzieniem z białej czekolady, a soczyste żurawiny dodają charakterystycznego smaku. Przygotowanie tej tarty to przyjemność, a efekt finalny zachwyci gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij ½ szklanki (110g) masła i ¼ szklanki (30g) cukru pudru ze szczyptą soli na jasną i kremową masę.
  2. Dodaj 1 jajko i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Dodaj ½ szklanki (50g) mielonych migdałów i 1 ¼ szklanki (160g) mąki uniwersalnej
  4. Schłodź ciasto w lodówce przez min
  5. W rondelku połącz 10 oz (300g) żurawiny, ⅓ szklanki (70g) cukru i 2 łyżki (30ml) soku pomarańczowego, gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok
  6. Rozwałkuj ciasto na kółko większe niż forma na tartę (20-23 cm), schłodź przez 15-30 minut.
  7. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż
  8. Rozpuść 1.5 oz (45g) białej czekolady z 1 łyżką (14 ml) oleju roślinnego na małym ogniu
  9. Nałóż chłodną żurawinę, wygładź wierzch.
  10. Rozpuść 6 oz (180g) białej czekolady z ¼ szklanki (60g) śmietany kremówki, polej na żurawinę.
  11. Schładzaj przez min
Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tarta z żurawiną i białą czekoladą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up