Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Tarta z żurawiną i białą czekoladą to doskonałe połączenie kwaskowatości i słodyczy, które zadowoli każde podniebienie. Kruchy spód idealnie kontrastuje z aksamitnym nadzieniem z białej czekolady, a soczyste żurawiny dodają charakterystycznego smaku. Przygotowanie tej tarty to przyjemność, a efekt finalny zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij ½ szklanki (110g) masła i ¼ szklanki (30g) cukru pudru ze szczyptą soli na jasną i kremową masę.
- Dodaj 1 jajko i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodaj ½ szklanki (50g) mielonych migdałów i 1 ¼ szklanki (160g) mąki uniwersalnej
- Schłodź ciasto w lodówce przez min
- W rondelku połącz 10 oz (300g) żurawiny, ⅓ szklanki (70g) cukru i 2 łyżki (30ml) soku pomarańczowego, gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok
- Rozwałkuj ciasto na kółko większe niż forma na tartę (20-23 cm), schłodź przez 15-30 minut.
- Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż
- Rozpuść 1.5 oz (45g) białej czekolady z 1 łyżką (14 ml) oleju roślinnego na małym ogniu
- Nałóż chłodną żurawinę, wygładź wierzch.
- Rozpuść 6 oz (180g) białej czekolady z ¼ szklanki (60g) śmietany kremówki, polej na żurawinę.
- Schładzaj przez min
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tarta z żurawiną i białą czekoladą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również