Jak Szybko Przygotować Ciasto Francuskie

Ciasto francuskie to podstawowy składnik wielu wyjątkowych potraw. Jego chrupiąca tekstura i lekkość sprawiają, że idealnie sprawdza się w wypiekach słodkich i wytrawnych. W tym przepisie pokażę, jak szybko przygotować ciasto francuskie w domowych warunkach, dbając o każdy krok, aby uzyskać perfekcyjne rezultaty.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj 0,5 kg mąki, szczyptę soli, 200 ml wody i 1 łyżkę octu
- Dodaj 50 g stopionego masła, wyrób ciasto na gładką masę
- Podziel na 4 części, odstaw na 20 minut
- Oprósz matę mąką, cienko rozwałkuj każdy kawałek ciasta
- Posmaruj masłem, zwijaj i składam na pół, schłodź w lodówce minimum 30 minut
- Powtarzaj rozwałkowanie i smarowanie masłem
- Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do użycia
- Możesz zwijać, wykrawać i przygotowywać dania na słono lub na słodko
- Przechowuj w lodówce lub zamroź.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jak Szybko Przygotować Ciasto Francuskie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również