Jak zrobić twaróg z zsiadłego mleka?

Aby przygotować domowy twaróg z zsiadłego mleka, potrzebujesz jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości. Proces ten jest prosty i przynosi wspaniałe efekty. Zsiadłe mleko, będące podstawą, zamienia się w delikatny, kremowy twaróg, idealny do sałatek, kanapek czy jako dodatek do słodkich dań. Zachęcam do spróbowania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 3 l świeżego mleka 32% oraz 250 g zsiadłego mleka.
  2. Wlej zsiadłe mleko i świeże mleko do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 48 godzin.
  3. Po upływie czasu, podgrzewaj mleko na najmniejszym palniku do 50°C przez 60 minut, unikając zagotowania.
  4. Odstaw garnek do przestudzenia.
  5. Odsącz ser na durszlaku wyłożonym gazą lub ściereczką.
  6. Zwiąż gazę wokół sera, obciąż talerzykiem i słoikiem z wodą.
  7. Odstaw na kilka godzin do odsączenia.
  8. Przełóż gotowy twaróg na talerzyk
  9. Gotowe! Smacznego!
Jak zrobić twaróg z zsiadłego mleka?

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jak zrobić twaróg z zsiadłego mleka?, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up