Kruche Babeczki z Kajmakiem i Orzechami

Kruche babeczki z kajmakiem i orzechami to idealne połączenie smaków i tekstur, które zachwyci każdego łasucha. Delikatne, chrupiące ciasto wypełnione słodkim kajmakiem i posypane prażonymi orzechami dostarczają niezapomnianych doznań. Przygotowanie tych babeczek jest proste, a efekty z pewnością oczarują Twoich gości podczas każdej okazji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta kruchego: 400 g mąki (najlepiej krupczatka), 200 g masła, 100 g cukru pudru, 4 żółtka, 2-3 szczypty soli.
  2. Masa makowa: 200 g mielonego maku, 250 ml mleka, 50 g masła, 50 g miodu, 50 g cukru, 150 g prażonych migdałów, 2-3 szczypty soli.
  3. Ciasto kruche: W malakserze połączyć mąkę, masło, cukier i sól
  4. Formowanie babeczek: Rozwałkować ciasto, wyciąć okręgi i włożyć je do foremek
  5. Chłodzenie: Włożyć do lodówki na 20 min.
  6. Pieczenie: Piec w 180°C przez 20 min, aż będą złociste.
  7. Przygotowanie masy makowej: Podgrzać mleko, dodać mak i gotować do wchłonięcia płynu
  8. Napełnienie babeczek: Naładować masę do ostudzonych babeczek.
  9. Przygotowanie kratki: Z reszty ciasta zrobić paski, ułożyć na wierzchu babeczek w kratkę.
  10. Ostatnie pieczenie: Włożyć do piekarnika na 30 min, aż kratka się zarumieni.
  11. Studzenie: Ostudzić przed podaniem
Kruche Babeczki z Kajmakiem i Orzechami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kruche Babeczki z Kajmakiem i Orzechami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up