Kruche Ciasto z Jabłkami i Kisielem

Kruche ciasto z jabłkami i kisielem to klasyka polskiej kuchni, która łączy w sobie wyjątkowy smak świeżych jabłek z delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. W tym przepisie nauczymy się, jak przygotować idealne, kruche ciasto oraz smakowity kisiel, który wzbogaci nasze wypieki. Przekładając jabłka na ciasto, stworzymy doskonałą kompozycję, idealną na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj składniki na ciasto, dodaj żółtka, odkładając białka.
- Zagnieć ciasto, podziel na dwie części
- Jedną część włóż do zamrażarki, drugą wylep dno blaszki.
- Podpiecz ciasto w 180°C przez 7 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
- Obierz i zetrzyj 2,5 kg jabłek na tarce o grubych oczkach.
- Praż jabłka przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły.
- Do gorących jabłek dodaj 2 galaretki cytrynowe, wymieszaj.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową.
- Ubij 5 białek na sztywną pianę, dodawaj stopniowo 1/2 szklanki cukru.
- Wyłóż pianę na jabłka, na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki.
- Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż osiągnie złoty kolor.
- Po upieczeniu ostudź i przechowuj w lodówce.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kruche Ciasto z Jabłkami i Kisielem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również