Kruche Ciasto z Jabłkami i Kisielem

Kruche ciasto z jabłkami i kisielem to klasyka polskiej kuchni, która łączy w sobie wyjątkowy smak świeżych jabłek z delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. W tym przepisie nauczymy się, jak przygotować idealne, kruche ciasto oraz smakowity kisiel, który wzbogaci nasze wypieki. Przekładając jabłka na ciasto, stworzymy doskonałą kompozycję, idealną na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj składniki na ciasto, dodaj żółtka, odkładając białka.
  2. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części
  3. Jedną część włóż do zamrażarki, drugą wylep dno blaszki.
  4. Podpiecz ciasto w 180°C przez 7 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
  5. Obierz i zetrzyj 2,5 kg jabłek na tarce o grubych oczkach.
  6. Praż jabłka przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły.
  7. Do gorących jabłek dodaj 2 galaretki cytrynowe, wymieszaj.
  8. Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową.
  9. Ubij 5 białek na sztywną pianę, dodawaj stopniowo 1/2 szklanki cukru.
  10. Wyłóż pianę na jabłka, na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki.
  11. Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż osiągnie złoty kolor.
  12. Po upieczeniu ostudź i przechowuj w lodówce.
Kruche Ciasto z Jabłkami i Kisielem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kruche Ciasto z Jabłkami i Kisielem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up