Marcinek: Łatwy i Szybki Przepis

Marcinek to tradycyjne polskie ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. W tym przepisie odkryjemy, jak w zaledwie kilku krokach przygotować ten słodki, wilgotny przysmak. Dzięki prostym składnikom i szybkim technikom, nawet początkujący kucharze łatwo poradzą sobie z tym wyzwaniem. Zaczynajmy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Utrzeć masło z cukrem pudrem i nasionkami wanilii.
  2. Do kwaśnej śmietanki dodać pół łyżeczki sody.
  3. Dodać do masy jajka, żółtka, sól, otartą skórkę z cytryny, a następnie mąkę.
  4. Wyrobić ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  5. Przygotować konfiturę żurawinową (cukier z żurawiną, gotować do zgęstnienia).
  6. Rozwałkować ciasto na krążki (2-3 mm) i piec w temperaturze 185°C do złotego koloru.
  7. Ubić śmietankę 36% i kwaśną śmietankę 18% z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny.
  8. Przełożyć okręgi ciastem z konfiturą i ułożyć na przemian.
  9. Obsypać torcik okruchami z pieczonego ciasta.
  10. Udekorować żurawiną i, opcjonalnie, posypać kakao.
  11. Smacznego!
Marcinek: Łatwy i Szybki Przepis

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Marcinek: Łatwy i Szybki Przepis, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up