Marcinek: Łatwy i Szybki Przepis

Marcinek to tradycyjne polskie ciasto, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. W tym przepisie odkryjemy, jak w zaledwie kilku krokach przygotować ten słodki, wilgotny przysmak. Dzięki prostym składnikom i szybkim technikom, nawet początkujący kucharze łatwo poradzą sobie z tym wyzwaniem. Zaczynajmy!
Składniki
Przygotowanie
- Utrzeć masło z cukrem pudrem i nasionkami wanilii.
- Do kwaśnej śmietanki dodać pół łyżeczki sody.
- Dodać do masy jajka, żółtka, sól, otartą skórkę z cytryny, a następnie mąkę.
- Wyrobić ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
- Przygotować konfiturę żurawinową (cukier z żurawiną, gotować do zgęstnienia).
- Rozwałkować ciasto na krążki (2-3 mm) i piec w temperaturze 185°C do złotego koloru.
- Ubić śmietankę 36% i kwaśną śmietankę 18% z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny.
- Przełożyć okręgi ciastem z konfiturą i ułożyć na przemian.
- Obsypać torcik okruchami z pieczonego ciasta.
- Udekorować żurawiną i, opcjonalnie, posypać kakao.
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Marcinek: Łatwy i Szybki Przepis, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również