Mini hot dogi w cieście drożdżowym

Mini hot dogi w cieście drożdżowym to doskonała przekąska idealna na wszelkie okazje. Połączenie aromatycznego, puszystego ciasta z soczystymi parówkami zaskakuje smakiem i teksturą. Przygotowanie tych małych przysmaków jest proste, a efekt zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. To idealny sposób na zabawę z jedzeniem!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie robota wymieszaj 25 g drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 0.5 szklanki ciepłej wody.
  2. Dodaj 650 g mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczkę soli i 1 szklankę wody, wyrób ciasto.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Pokrój 0.5 kg pieczarek, podsmaż na oliwie, dodaj sól, pieprz i oregano.
  5. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na cienki placek, pokrój na prostokąty.
  6. Na każdym prostokącie ułóż parówkę, pieczarki i ser, zroluj i sklej brzegi.
  7. Posmaruj wierzch sosem i nacinaj w paski.
  8. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut (przyciśnij temperaturę do 180°C, jeśli się zrumienią).
  10. Po upieczeniu, wystudź i ciesz się pysznymi mini hot dogami.
Mini hot dogi w cieście drożdżowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Mini hot dogi w cieście drożdżowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przekąski na imprezę.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up