Ogórki w Musztardzie i Miodzie

Dziś przygotujemy wyjątkowy przepis na ogórki w musztardzie i miodzie. To doskonałe połączenie chrupkości ogórków z pikantnością musztardy i słodyczą miodu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań oraz na letnie przyjęcia. Przyjrzyjmy się składnikom i krok po kroku stworzymy tę smakowitą sałatkę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj ogórki, obierz i pokrój na ćwiartki lub paski.
  2. W garnku zagotuj 1 szklankę wody i 1,5 szklanki octu.
  3. Dodaj 3 płaskie łyżki soli oraz 1,5 szklanki cukru, mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Odstaw zalewę do ostygnięcia.
  5. W wyparzone słoiki wkładaj ciasno ogórki, dodaj: 1 ziele angielskie, 3 kulki pieprzu, 0,5 łyżeczki gorczycy i 2 liście laurowe.
  6. Do ostudzonej zalewy dodaj 5 łyżek musztardy i wymieszaj.
  7. Zalewą napełnij słoiki, upewniając się, że ogórki są zakryte.
  8. Zakręć słoiki i umieść w garnku, gotując na małym ogniu przez 10 minut
  9. Po ugotowaniu, odstaw do ostygnięcia
  10. Smacznego!
Ogórki w Musztardzie i Miodzie

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ogórki w Musztardzie i Miodzie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up