Piernik z Masą Gryzikową Siostry Anastazji

Piernik z Masą Gryzikową Siostry Anastazji to wyjątkowe połączenie tradycji i smaku. Delikatne, korzenne ciasto doskonale harmonizuje z aksamitną masą, tworząc niepowtarzalny deser. Idealny na święta, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i aromatem, przypominającym domowe klimaty. Przygotowanie tego wypieku to prawdziwa kulinarna przyjemność.
Składniki
Przygotowanie
- Roztop 130 g masła w garnku na małym ogniu.
- Dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 0,5 łyżeczki kakao, 130 g cukru i 3 łyżki powideł śliwkowych + 3 łyżki miodu; mieszaj do połączenia.
- Zdejmij z ognia, dodaj 200 ml mleka, wbij 2 jajka, wymieszaj.
- W dużej misce przesiej 340 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wlej masę i wymieszaj.
- Przelej do natłuszczonej bułką tartą keksówki i piecz 180°C przez 50-60 min.
- Na masę grysikową gotuj 300 ml mleka, dodaj 60 g kaszy manny, 80 g cukru i aromat migdałowy; gotuj do zgęstnienia.
- Po wystudzeniu wymieszaj z 110 g miękkiego masła.
- Przekrój piernik na 3 części, smaruj powidłami i masą grysikową.
- Schłodź w lodówce min
- Przygotuj polewę: roztop 50 g masła, 50 ml mleka i dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady.
- Polać polewą i podawaj.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Piernik z Masą Gryzikową Siostry Anastazji, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również