Pigwa na zimę do herbaty

Pigwa na zimę do herbaty to doskonały sposób na zachowanie smaku i aromatu tego wyjątkowego owocu przez cały rok. Przygotowanie konfitury z pigwy pozwala na wykorzystanie jej naturalnej słodyczy i kwasowości, tworząc doskonały dodatek do herbaty. Oto przepis, który krok po kroku wprowadzi Cię w tajniki tego zimowego specjału.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i pokrój pigwę na ćwiartki.
  2. Usuń nasiona.
  3. Umieść w słoikach warstwy pigwy, zasypując cukrem (1 kg pigwy na 0,5 kg cukru).
  4. Dodaj sok z cytryny (1 cytryna na 1 słoik).
  5. Szklanki zamknij szczelnie i pasteryzuj przez 20 min.
  6. Odstaw w chłodne miejsce.
Pigwa na zimę do herbaty

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pigwa na zimę do herbaty, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up