Przepis na Ciasto Palce Lizać

Ciasto Palce Lizać to wyjątkowy przysmak, który łączy w sobie prostotę i niepowtarzalny smak. Idealne na każdą okazję, zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dzięki starannie dobranym składnikom oraz łatwej procedurze przygotowania, każdy domowy kucharz może stworzyć ten kulinarny majstersztyk. Zachęcam do odkrycia jego tajemnic!
Składniki
Przygotowanie
- W garnku podgrzej 500 ml mleka
- Dodaj 2 budynie śmietankowe (40 g każdy) i 2 łyżki cukru pudru
- Przykryj folią i odstaw do wystudzenia.
- Ucieraj 200 g miękkiego masła na puszystą masę, stopniowo dodawaj wystudzoną masę budyniową.
- Ubij 5 jajek z szczyptą soli i 3/4 szklanki cukru do podwójnej objętości.
- Dodaj 1 szklankę mąki i dokładnie wymieszaj
- Wylej na blaszkę (22x33 cm) i piecz 30-35 minut w 180°C.
- Przygotuj 1 kg jabłek, smaż na małym ogniu do rozpadnięcia
- Przygotuj poncz: zmieszaj 1 łyżkę cukru waniliowego, 1/2 szklanki ciepłej wody i sok z cytryny.
- Nasącz herbatniki w ponczu, układaj na jabłkach, a następnie wylej masę budyniową.
- Ubij 500 ml zimnej śmietany z 250 g serka mascarpone i 2 cukrami waniliowymi
- Wylej masę śmietankową na budyniową, udekoruj zblendowanymi herbatnikami.
- Wstaw do lodówki
- Gotowe! Ciesz się smakiem!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na Ciasto Palce Lizać, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również