Róże francuskie z jabłkiem

Róże francuskie z jabłkiem to elegancki deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Składają się z cienko pokrojonego ciasta francuskiego i soczystych plasterków jabłek, tworząc efektowne kwiaty. Przygotowanie wymaga precyzji, ale efekt finalny na pewno zaskoczy każde podniebienie i wzbogaci każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 1-1.5 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny.
- Pokrój jabłka (np
- Umieść plasterki jabłek w wodzie z cytryną, aby zapobiec brązowieniu.
- Podgrzej jabłka w mikrofalówce przez 2-3 minuty, a następnie odsącz.
- W misce wymieszaj 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki białego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Rozwałkuj ciasto francuskie, pokrój na pasy.
- Rozgrzej dżem jabłkowy i rozsmaruj na cieście.
- Układaj plasterki jabłek na cieście, zachodząc na siebie.
- Złóż ciasto, zaciśnij brzegi i delikatnie zwiń w roladę.
- Umieść w formie muffinowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30-40 minut, przykrywając folią, gdy zbytnio się zbrązowi.
- Po upieczeniu, ostudź lekko, a następnie posyp cukrem pudrem.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Róże francuskie z jabłkiem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również