Sernik z Olejem i Budyniem

Sernik z olejem i budyniem to wyjątkowe połączenie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dzięki dodatku oleju ciasto staje się niezwykle wilgotne i delikatne, a budyń nadaje mu aksamitnej konsystencji. Ten przepis jest prosty, szybki i idealny na każdą okazję, zapewniając doskonały smak i piękny wygląd.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj tortownicę (24 cm) i wyłóż dno biszkoptami.
- W dużej misce oddziel żółtka od białek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
- W drugiej misce zmiksuj żółtka z cukrem waniliowym.
- Dodaj do żółtek twaróg, dwa budynie, olej oraz mleko, miksuj do połączenia.
- Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą serową.
- Wlej masę serową na biszkopty w tortownicy (do 3/4 wysokości) i resztę do wyłożonej papierem keksówki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 80-90 minut, z puszką wypełnioną wodą obok.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
- Po ostygnięciu wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj schłodzony, opcjonalnie dekorując według uznania
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik z Olejem i Budyniem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również