Sernik z Rosą i Brzoskwiniami

Sernik z Rosą i Brzoskwiniami to wyjątkowy deser, który łączy w sobie lekkość i kremową konsystencję sernika z intensywnym smakiem soczystych brzoskwiń. Dzięki charakterystycznemu deszczowi w postaci białkowej pianki, ciasto zyskuje niepowtarzalny wygląd i aksamitną miękkość. To idealny wybór na letnie przyjęcia!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyłóż blaszkę (24x24 cm) papierem do pieczenia
  2. Przygotuj ciasto kruche: w misie malaksera połącz 200 g mąki, 50 g cukru pudru, szczyptę soli i 100 g masła
  3. Podpiecz spód w piekarniku (180°C) przez 20 minut, aż się lekko rumieni
  4. Przygotuj masę serową: połącz 750 g sera, 100 g cukru pudru, cukier waniliowy, 1 budyń (40 g), 50 g mascarpone, 50 g śmietany, 1 jajko i 1 żółtko
  5. Pokrój 5 połówek brzoskwini z puszki i ułóż na masie serowej
  6. Ubij pianę z 3 białek, 180 g cukru
  7. Rozprowadź pianę na ostudzonej masie serowej, posyp resztą kruchego ciasta (pokruszonego lub startego)
  8. Piecz 30-35 minut (140°C), aż wierzch się rumieni
  9. Ostudź przed krojeniem
  10. Smacznego!
Sernik z Rosą i Brzoskwiniami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik z Rosą i Brzoskwiniami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up