Szybkie ciasto z jabłkami i galaretką

Szybkie ciasto z jabłkami i galaretką to doskonały pomysł na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Połączenie soczystych jabłek z delikatną galaretką tworzy harmonijną kompozycję smaków. Idealne na rodzinne spotkania, będzie smakować każdemu. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci zaskoczyć gości wyśmienitym wypiekiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 jajka z 1/2 szklanki cukru przez 15 minut.
  2. Wymieszaj 3/4 szklanki mąki pszennej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  3. Po ubiciu jajek, dodaj 2 łyżki oleju i delikatnie wymieszaj.
  4. Dodawaj mąki stopniowo, delikatnie mieszając.
  5. Przelej ciasto do blaszki (24×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 160°C (150-155°C z termoobiegiem) przez 20-30 minut.
  7. Wystudź biszkopt.
  8. Przygotowanie jabłek:
  9. Pokrój 2 kg jabłek w kostkę, dodaj sok z 1 cytryny i 2 szklanki wody.
  10. Duś przez 5 minut, aż jabłka zmiękną.
  11. Dodaj 2 galaretki, wymieszaj i ostudź.
  12. Złożenie ciasta:
  13. Nasącz biszkopt ponczem (1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny).
  14. Wyłóż jabłka na biszkopt, wstaw do lodówki.
  15. Ubij 750 ml śmietany z 2-3 łyżkami cukru pudru i 2 śmietan-fixami.
  16. Wyłóż bitą śmietanę na jabłka, przykryj drugim biszkoptem.
  17. Nasącz drugi blat resztą ponczu, wstaw do lodówki.
  18. Polewa:
  19. Rozpuść 50 g czekolady mlecznej i białej z 1 łyżką oleju rzepakowego.
  20. Polej ciasto, dodaj migdały (opcjonalnie).
  21. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed krojeniem
Szybkie ciasto z jabłkami i galaretką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Szybkie ciasto z jabłkami i galaretką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up