Tarta z wiśniami i mascarpone

Tarta z wiśniami i mascarpone to wyjątkowy deser, który łączy soczyste owoce z delikatnym kremem. Ta słodka, lekko kwaskowata tarta staje się idealnym zakończeniem każdego posiłku. Wykorzystanie mascarpone nadaje jej kremowej struktury, a wiśnie wnoszą świeżość i głęboki smak. Przygotowanie staje się przyjemnością, a efekt zachwyca!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zrób ciasto: 250g zimnego masła, 2 łyżki oleju, 500g mąki, 1/3 szklanki wody, sól.
  2. Szybko siekając, połącz masło z mąką
  3. Gdy ciasto lepi się, dodaj więcej wody.
  4. Wyrób ciasto, podziel na 2 części, jedną schowaj do lodówki lub zamrażarki.
  5. Rozwałkuj lub pokrój schłodzone ciasto na plastry.
  6. Wyłóż formę do tarty, dociskając do brzegów.
  7. Nakłuj widelcem i obciąż (np
  8. Piecz w 200°C przez 15 minut.
  9. Zdejmij obciążenie, piecz dodatkowe 5 minut.
  10. Dodaj lekko wystudzony farsz, piecz przez 30 minut, aż będzie gotowe.
Tarta z wiśniami i mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tarta z wiśniami i mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up