Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką

Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką to idealne danie na chłodniejsze dni, łączące w sobie intensywność smaku gulaszu z lekkością zupy. Dzięki bogatej bazie przypraw, soczystym pieczarkom i kolorowej papryce, staje się sycącym posiłkiem, który zaspokoi nawet największy głód. Przygotowanie zupy jest proste, a efekty zachwycą każdego.
Składniki
Przygotowanie
- Roztop 2 łyżki smalcu w garnku.
- Pokrój 1 kg łopatki wieprzowej w kostkę, dopraw solą i pieprzem, podsmaż 2 minuty.
- Dodaj przyprawy: wędzoną, słodką i ostrą paprykę, wymieszaj.
- Dodaj 1 pokrojoną cebulę, smaż 2 minuty.
- Dodaj 1 marchewkę, pół papryki i 200 g pokrojonych pieczarek, wrzuć do garnka.
- Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego oraz 0,5 litra gorącej wody/bulionu.
- Dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.
- Zamknij garnek, gotuj pod ciśnieniem 30 minut.
- Po tym czasie wypuść ciśnienie, otwórz garnek.
- Zagęść zupę: rozpuść 1 łyżkę mąki w wodzie, dodaj 1 łyżkę śmietanki, wlej do zupy.
- Podgrzewaj, aż zupa się zagotuje.
- Na koniec dodaj świeży koperek
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również