Krem z pieczonej dyni i papryki

Krem z pieczonej dyni i papryki to wyjątkowe danie, które łączy w sobie słodycz dyni i pikantność papryki, tworząc harmonijną, aromatyczną zupę. Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub główne danie w chłodne dni. Przygotowanie tego kremu jest proste i satysfakcjonujące, a efekt końcowy z pewnością zachwyci podniebienia Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 600 g papryki w dużą kostkę, 1 dużą cebulę, 1 dużą marchewkę w pół talarki, a 600 g pomidorów w ćwiartki/ósemki.
  2. Ułóż warzywa na blasze, dodaj 4 ząbki czosnku, 50 g suszonych pomidorów, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 3 gałązki tymianku
  3. Piecz w 200°C przez 30-40 minut, mieszając w połowie
  4. Przenieś warzywa do garnka, dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego, zblenduj na gładki krem.
  5. Rozcieńcz wodą/bulionem do pożądanej konsystencji (około 100 ml).
  6. Podgrzewaj na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Serwuj z ricottą, oliwą z oliwek i bazylią, podawaj z czosnkowymi grzankami
Krem z pieczonej dyni i papryki

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Krem z pieczonej dyni i papryki, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Zupy.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up