Chłodnik z ogórka i awokado

Chłodnik z ogórka i awokado to orzeźwiająca propozycja na upalne dni. Łączy w sobie świeżość ogórka, kremowość awokado oraz aromaty z dodatkami, tworząc lekki i zdrowy posiłek. Idealny jako przystawka lub lekka kolacja, wpisuje się w sezonowe smaki, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój 3 ogórki gruntowe na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i pokrój 3 awokado na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój 2 duże ząbki czosnku.
  4. Posiekaj mały pęczek natki pietruszki i koperku (lub kolendrę).
  5. Dodaj ogórki, awokado, czosnek i zioła do miski.
  6. Wciśnij około 2 łyżki soku z cytryny.
  7. Zblenduj składniki.
  8. Dodaj 1 litr schłodzonej maślanki, dopraw solą, pieprzem i 2 szczypty cukru.
  9. Blenduj ponownie do połączenia składników.
  10. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
  11. Podawaj z posypaną czerwoną papryką, pomidorkami i koperkiem
  12. Smacznego!
Chłodnik z ogórka i awokado

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Chłodnik z ogórka i awokado, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Zupy.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up