Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie

Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie to doskonałe połączenie aromatycznych przypraw i świeżych składników. Przygotowanie tej potrawy jest szybkie i proste dzięki urządzeniu, które z łatwością zmiksuje i ugotuje wszystkie składniki. Dzięki temu możemy cieszyć się autentycznym smakiem Tajlandii w domowym zaciszu.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 6 małych polędwiczek z piersi kurczaka w krótkie paseczki.
- Przypraw kurczaka solą, czerwoną papryką, czosnkiem w pudrze, curry, ostrą papryką i czarnym pieprzem.
- Pokrój warzywa: 4 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, czerwoną cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paseczki, 5 dużych pieczarek w cienkie plastry.
- W Thermomix ustaw opcję podsmażania, dodaj 2 łyżki oleju, a następnie podsmaż cebulę przez 2 minuty.
- Dodaj imbir, podsmażaj przez 1 minutę.
- Dodaj pastę curry (2-3 łyżki) i pokrojonego kurczaka, podsmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj resztę warzyw (paprykę, pieczarki, czosnek), podsmażaj przez 2 minuty.
- Wlej 2 puszki mleka kokosowego i 1,5 litra bulionu drobiowego, wymieszaj.
- Ustaw opcję pressure cook na wysokie ciśnienie na 6 minut, zamknij pokrywę.
- Po zakończeniu gotowania, wypuść ciśnienie, dodaj sok z limonki i łyżkę sosu sojowego.
- Podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem, posyp świeżą kolendrą
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również