Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie

Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie to doskonałe połączenie aromatycznych przypraw i świeżych składników. Przygotowanie tej potrawy jest szybkie i proste dzięki urządzeniu, które z łatwością zmiksuje i ugotuje wszystkie składniki. Dzięki temu możemy cieszyć się autentycznym smakiem Tajlandii w domowym zaciszu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 6 małych polędwiczek z piersi kurczaka w krótkie paseczki.
  2. Przypraw kurczaka solą, czerwoną papryką, czosnkiem w pudrze, curry, ostrą papryką i czarnym pieprzem.
  3. Pokrój warzywa: 4 ząbki czosnku, 4 cm imbiru, czerwoną cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paseczki, 5 dużych pieczarek w cienkie plastry.
  4. W Thermomix ustaw opcję podsmażania, dodaj 2 łyżki oleju, a następnie podsmaż cebulę przez 2 minuty.
  5. Dodaj imbir, podsmażaj przez 1 minutę.
  6. Dodaj pastę curry (2-3 łyżki) i pokrojonego kurczaka, podsmażaj przez 2 minuty.
  7. Dodaj resztę warzyw (paprykę, pieczarki, czosnek), podsmażaj przez 2 minuty.
  8. Wlej 2 puszki mleka kokosowego i 1,5 litra bulionu drobiowego, wymieszaj.
  9. Ustaw opcję pressure cook na wysokie ciśnienie na 6 minut, zamknij pokrywę.
  10. Po zakończeniu gotowania, wypuść ciśnienie, dodaj sok z limonki i łyżkę sosu sojowego.
  11. Podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem, posyp świeżą kolendrą
  12. Smacznego!
Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Zupa tajska z kurczakiem w Thermomixie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Zupy.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up